Wolsoorten en vilten

Wereldwijd zijn er meer dan 900 verschillende schapenrassen. Jaarlijks worden ze geschoren. De wollen vachten worden o.m. gebruikt door ambachtslieden om te spinnen of te vilten. Wol is zacht en warm en heeft een natuurlijk laagje lanoline waardoor het waterafstotend is.

Ik gebruik wol van verschillende schapenrassen. Niet elke wol is geschikt om mee te vilten. Wol van heideschapen is fijn om mee te vilten. De witte wol van het texelse schaap vind ik minder prettig om mee te werken. 

Voor de schapenvachten gebruik ik wol uit de buurt. In het voorjaar haal ik de geschoren wol bij boeren uit de buurt op en gedurende de zomer verwerk ik deze wol tot gevilte schapenvachten. In deze vachten zul je af en toe nog wat strootjes vinden. Elke wolsoort geeft een ander effect bij het vilten.

Bij het vilten gebruik je water en zeep en wrijf je met je handen over de wol zodat de wol in elkaar vast gaat zitten en uiteindelijk krimpt. Wanneer je een wollen trui te warm wast in de wasmachine krijg je hetzelfde effect: de trui is gekrompen en veel steviger geworden.

Voor sjaals en kledingstukken gebruik ik zachte merinowol. Dat is een van de zachtste wolsoorten. Deze wol wordt vaak geïmporteerd uit Nieuw Zeeland of Zuid Amerika.  Ik probeer altijd wol te kopen van dieren die goed behandeld worden. Er zijn een aantal keurmerken die dat aangeven.

Schapenvachten

De schapenvacht kan je uitkloppen en in de buitenlucht hangen als hij een opknapbeurt nodig heeft. Je kunt hem ook eventueel wassen maar wees daar voorzichtig mee. Kort wassen in koud water, niet wrijven en langzaam laten drogen.

Uit de vacht kunnen losse haren komen.

Schapenwol en motten

Motten zijn dol op schapenwol. De larven die uit de eitjes komen eten kleine gaatjes in wollen producten. Dat is natuurlijk jammer. Een wollen product wat in het licht hangt zal niet zo snel bezoek krijgen van motten. Er zijn ook diverse middelen tegen motten in de handel waarmee je het wollen product kunt beschermen tegen motten. Je kunt ook af en toe het wollen product n de vriezer leggen. Dat doodt ook de motten, larven en de eitjes.

Ophangen van wandkleden

Soms kan een wandkleed of wandobject rechtstreeks aan een muur opgehangen worden door het vast te nieten of met klittenband te bevestigen. Als dat niet kan dan kan het handig zijn om het kleed of object op een dunne houten multiplexplaat te bevestigen en de plaat op te hangen. Een andere optie kan zijn om aan de achterzijde een houten lat te bevestigen en de lat op te hangen.

Graag denk ik mee wat in jouw geval de beste methode is. Desgewenst kan ik een onderplaat leveren.